آیا شما هم نزدیک گوشی تلفن خود در حین صحبت، کاغذ و قلم می گذارید و اشکال درهم و برهم می کشید؛ اکنون از این راز پرده برداری شده است.
دنبال اسناد و مدارک مهمی بودم که پر از شماره تلفن های ضروری و مهم بود ، اتاقم را زیر و رو کردم ، هر چه می گشتم بیشتر سردرگم می شدم .
نشستم تا فکرم را منسجم کنم ، ناگهان چشمم به دفتر تلفنم افتاد، از روی زمین بلند کردم و بازکردم دیدم انگار بجای دفترچه تلفن ،دفتر تمرین نقاشی است ، پر بود از انواع خط; خطوط عمودی، افقی، منحنی، اریب و... و انواع اشکال هندسی که بعضی را از بین آن همه خط خطی می توان تشخیص داد که چه نوع شکلی است اما بعضی در هیچ کدام از کتاب های هندسی هم کشیده نشده بود...
ورق زدم دیدم در بعضی از صفحات هم اسم خاصی به طور مدام تکرار شده بود و بعد محدوده مشخصی خط خطی شده بود.نمی دانم حتما شما هم مشابه همچین دفتری که گوشه گوشه اش پر از اشکال بی معنا و خط خطی های درهم و برهم است دارید.
جالب است بدانید نقاشی های درهم و برهمی که یا در حین صحبت با تلفن ، یا سینمار و جلسه خسته کننده و یا وقتی افکارتان مشوش است می کشید ، ممکن است در نگاه اول چیز جالبی برای گفتن نداشته باشد اما به اعتقاد بسیاری از روان شناسان این نوع نقاشی ها نمایانگر ناخودآگاه درون و افکار ما هستند که از ناخودآگاه ذهنمان بر روی کاغذ لبریز می شوند و اسرار ناگفته ای از شخصیت ما مانند آرزوها، امیال، ترس ها و رویاهای نهفته ای که هیچ گاه نتوانسته ایم آن ها را بر زبان بیاوریم را به تصویر می کشند.
مهدی زارعی روانشناس و و پژوهشگر در گفتگو با خبرنگار مریم عبدالهی در پاسخ به اینکه واقعا دلایل ترسیم این خط های درهم و برهم بر روی کاغذ در موقعیت های مختلف چیست گفت:
1) بیان بی قراری:
ممکن است شکلی از بیان بی قراری و ناراحتی باشد یا کاری که وقتی رنجیده خاطر و خسته یا منتظر اتفاقات مهیج تری هستیم، انجام می دهیم.
2) رهایی از تنش:
تزئین کاغذ با خطوط مارپیچ، نوشته های بدخط و نقاشی های کوچک ممکن است کمکی برای رها شدن از تنش ها باشد.
3) ترسیم بی جهت :
برخی روانشناسان معتقدند، این اشکال شامل مجموعه ای از علائم، خطوط و نقوش می باشند که بی هدف و بی جهت ترسیم می شوند اما حاوی مطالب زیادی در مورد شخصیت افراد هستند. روانشناسان می گویند: «کسانی که این خطوط را می کشند، اغلب کسانی هستند که با کاغذ و قلم راحت هستند و با رسم این اشکال، نقش ها را می توان به صورت یک فعالیت خلاق سمت راست مغز، ارزیابی کرد.»
4) آزادسازی مغز از فعالیت های ذهنی:
رسم این اشکال و خطوط، مغز را از فعالیت های ذهنی آزاد می کند.
5) شکل بصری خیال پردازی:
برخی روانشناسان رسم این اشکال و خطوط را به عنوان شکل بصری خیال پردازی ارزیابی می کنند. برطبق نظر این روانشناسان سه نوع خیال پردازی وجود دارد: الف)برآورده شدن آرزوها، ب)غصه خوردن و ج)برنامه ریزی های آینده. به عقیده آنها، این خطوط و اشکال معمولا با حس لذت بخش برآورده شدن آرزوها در ارتباط است و کسانی که این خطوط و نقوش را ترسیم می کنند، معمولا آدم های مستعد خیال بافی هستند.
این روانشناس در ادامه گفت : روان شناسی نقاشی های ناخودآگاه دارای قطعیت و اطمینان نیست چرا که به عوامل بسیاری همچون شرایط محیط، روحیات خود فرد، شخصیت و میزان هوشیاری او در هنگام کشیدن این نقاشی ها بستگی دارد و اگرچه اثبات درستی و صحت نقاشی های ناخودآگاه، سخت و دشوار است، اما این نقاشی های مبهم نمای جالب و ارزشمندی از افکار و شخصیت افراد را به دست می دهد.
زارعی ادامه داد :این خطوط و نقوش را می توان به دسته های مختلف از اشکال هنری و دکوراتیو تا اشکال پیش پا افتاده و بی ارزش تقسیم بندی کرد. برخی خطوط تکرار می شوند، خانه ها ی کوچک، گل ها، پرنده ها، فلش ها، ستاره ها، ماشین ها، شماره ها و اسامی که تقریبا در بین همه کسانی که عادت به کشیدن این و خطوط و نقوش دارند، مشترک است. این روانشناس در ادامه نمونه هایی از نقاشی هایی را نشان داد همراه با تفسیر ، که عموم مردم هنگام یک سینمار خسته کننده و یا صحبت با تلفن بر روی کاغذ می کشند.
اثری که عاشقپیشهها به جا میگذارند:
آنهایی که درهر موقعیتی شروع به کشیدن قلب میکنند چیزی در ذهن دارند که حدس زدن آن خیلی هم سخت نیست، آنها دوست دارند همیشه عاشقانه و رمانتیک رفتار کنند.
چشم:
زمانی که کسی در جاهای خالی کاغذ شروع به کشیدن چشم میکند، او کسی است که نسبت به همه اطرافیانش و انگیزههای آنها مشکوک است و فکر میکند همه میخواهند درباره او قضاوت کنند و بد بگویند.
اگر چشم خیلی هنرمندانه کشیده شود و چشمهایی دخترانه با مژگانی خیلی بلند میتواند نشاندهنده غرور و خودبینی فرد باشد. اگر چشم حالتی کارتونی داشته باشد نشاندهنده این است که فرد شخصیتی تفسیرگر دارد و دوست دارد درباره همه قضاوت کند. البته یادتان نرود که اگر کودکی چنین چشمی را بکشد فقط نشاندهنده چیزهایی است که از اطرافش یاد گرفته است نه چیز دیگر، چرا که کشیدن چشم بسیار ساده است و خیلی از بچهها گاهی شروع به کشیدن چنین چیزی میکنند.
فلش مساوی با حاه طلب بودن:
اگر معمولا عادت دارید هر جا که بتوانید فلش و خط جهتدار بکشید، باید بگوییم شما روحیه بلندپروازی دارید.
مکعب:
شاید آدمهای کمی باشند که هنگام فکر کردن بهطور ناخودآگاه جاهای سفید کاغذهای اطرافشان را با کشیدن مکعبهای تودرتو پر میکنند. مکعب به این معناست که فرد تمام زوایای موضوع مورد نظر را درنظر میگیرد. حال اگر عادت دارید گوشه و اطراف کاغذ مربع بکشید، باید بگویم که معمولا به یک موقعیت تنها از یک زاویه نگاه میکنید. علاوه بر اینها ناگفته نماند که کشیدن مکعب نشانه محافظهکار بودن فرد نیز هست، یعنی کسی که به این راحتیها تن به خطر نمیدهد.
خانه:
کسانی که عادت دارند هر جای سفیدی که پیدا میکنند خانه بکشند، معمولا وابستگی عاطفی خاصی به خانهشان دارند. آنها که تزییناتی را روی خانه میکشند مثل پرده، شیشه پنجره، راه عبوری و ارتباطی و... یعنی دوست دارند در این زمینهها سرمایهگذاری کنند مثلا خانه بهتر بگیرند، وسایل خانه بخرند.
اما اگر فردی خانهای بدون در و پنجره بکشد، باید حواستان را جمع کنید چرا که این فرد احتمالا مشکل بزرگی دارد، در واقع او در موقعیتی قرار دارد که احساس میکند هیچ راه فراری وجود ندارد.
خط خطی: گم شدن در کوچه پس کوچه های خیال
کسی که بدون هدف خط خطی میکند و برای خودش طرحهای بدون معنا میزند احساس میکند که در زندگیاش هیچ مسیر مشخصی ندارد و هدف خاصی را پیشرویش نمیبیند. بعضی در این مواقع شروع به کشیدن اشکال هندسی عجیب و غریب میکنند، شکلهایی که هیچ الگوی مشخصی ندارند و در اندازههای مختلف روی کاغذ آمدهاند.
اشکال هندسی: مساوی با ذهن سازمان یافته
مثلث، مربع و اشکال هندسی دیگر، نماد ذهنی سازمان یافته است و نشان میدهد که شما بهگونهای روشن و آشکار میاندیشید و دارای مهارتهای برنامهریزی هستید، یعنی در برنامهها و طرحهایتان بسیار دقیق عمل میکنید و کفایت و کارایی بالایی دارید.
نوشتن اسم خود فرد یا یک نفر دیگر:
اگر نوجوانی همه جا شروع به نوشتن اسمش میکند، این نشاندهنده حالت خاصی نیست و بیشتر میخواهد امضایی برای خود پیدا کند. اما اگر فردی بالای 25 سال را دیدید که همه جا اسم خودش را به طرق مختلف میکشد، احتمالا یعنی با وجود درونی خود درگیر است، یعنی چنین فردی هنوز نتوانسته با آن تصویری که از خود ساخته کنار بیاید یا آن را بهخوبی قبول کند. اگر شما عادت دارید اسم فرد دیگری را بهطور مرتب جاهای مختلف بنویسید، احتمالا مسئله خاصی از او در ذهن و دل دارید.
آدمکها نشانه احساس درون فرد است:
اگر شما عادت دارید آدمهایی را بکشید که دست ندارند، باید بگوییم که این پرچم قرمز است زیرا شما گمان میبرید کاری را که دوست دارید انجام دهید، نمیتوانید. اگر آدمکهای شما پا ندارند، احساس میکنید در تله افتادهاید و نه راه پس دارید و نه راه پیش، درواقع نمیتوانید به جایی که دوست دارید، بروید. علاوه بر اینها باید به حالتهای صورت آدمکها هم توجه کنید؛ اینکه خوشحالاند یا ناراحت، لبخند میزنند یا گریه میکنند. همه اینها میتواند نشانهای از حالت درونی شما باشد.
ماشین، اسب یا هواپیما:
وقتی فردی شکل یک وسیله حملونقل را میکشد یعنی بهدنبال راهی است که بتواند از وضعیت فعلی فرار کند و دوست دارد به سرعت خود را نجات دهد.
بازی مساوی با روحیه رقابت طلب:
بازیهایی مانند نقطه بازی، دوز یا شطرنج حس رقابت را در شما به تصویر میکشند و شما دوست دارید همیشه در بازیها پیروز باشید و اصلا برای برنده شدن بازی میکنید.
ترسیم گل و گیاه:
شما فردی احساساتی هستید و دوست دارید همیشه در رؤیاهایتان بمانید، روحیه مهربانی دارید و با دوستانتان دوستانه رفتار میکنید، فردی اجتماعی هستید.
این روانشناس انتهای سخناش گفت :بیایید به خودتان یک زمان کوتاه، حدودا ده دقیقه ای، بدهید. یک مداد یا خودکار بردارید و آزادانه روی کاغذ حرکت دهید.
نگران نباشید ، .قرار نیست یک شاهکار هنری خلق کنید، معمولا وقتی با ذهن آزاد و رها، اشکالی را که به فکرتان می رسد، ترسیم کنید، در آنها راه های میانبر خلاقانه ای برای حل مشکلات یا عبور از موانع پیدا می کنید.
در این کار از شکل ها، علائم، حروف و کلمات یا حتی از رنگ های مختلف استفاده کنید تا هر آنچه را که در ذهنتان است بهتر نشان دهید. حتی اگر شما کسی هستید که بیشتر با نوشتن مانوس هستید، بیایید این بار با رسم خطوط و اشکال و علائم، خلاقیت خود را کشف کنید و حتی جنبه هنری خود را بیان کنید، چرا که خطوط و تصاویری که ترسیم می کنید بیانگر چیزی است که در زندگی شما جریان دارد.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان