به لطف فناوریهای امروزی، داشتن سرعت بالا در اینترنت به یکی از مهمترین نیازهای روزمره کاربران تبدیل شده است و اگرهم از سرعت آن رضایت نسبی وجود نداشته باشد، ISP را به عنوان تنها مقصر این ماجرا قضاوت خواهیم کرد. غافل از اینکه عوامل متعددی در سرعت اینترنت دخیل هستند؛ عوامل نرمافزاری و سختافزاری که گاهی بهسادگی قابل رفع هستند. امروز با آیتیرسان همراه باشید تا شما را با تمام راهکارهایی که میتوانید برای افزایش سرعت اینترنت و استفاده حداکثری از پهنای باند خود انجام دهید، بیشتر آشنا نماییم.
روش نرمافزاری (مربوط به سیستمعامل)
- برنامههای غیرضروری را حذف کنید: برای داشتن یک ارتباط سریع در اینتنرت، نیاز به حافظه رم دارید؛ اگر حافظه رم کامپیوتر یا لپتاپ شما توسط برنامههای غیرضروی اشغال شود، سرعت رایانه و همچنین سرعت اینترنت شما نسبت به هزینهای که برای خرید آن میپردازید، آهستهتر خواهد بود. بنابراین توصیه میشود که برنامههای غیرضروری را برای رفع “کندی سرعت” اینترنت خود حذف نمایید.
- با استفاده از یک فایروال مناسب، دسترسی به اینترنت را برای برخی برنامهها محدود کنید: برخی برنامهها بهطور پیشفرض هنگامی که اتصال به اینترنت برایشان میسر است، خود را بهروز نموده یا شروع به ارایه برخی از خدمات آنلاین خود خواهند کرد. توصیه میکنیم که با استفاده از یک فایروال مناسب، دسترسی به اینترنت را برای برخی برنامهها که به نظر شما نیازی به اینترنت ندارند، محدود نمایید.
- با یک آنتیویروس مناسب، سیستم خود را برای یافتن بدافزار اسکن نمایید: ویروس و بدافزارها نیز با استفاده از حافظه رم، سرعت اینترنت شما را کاهش میدهند. بنابراین، همواره سعی کنید که با یک آنتیویروس مناسب، سیستم خود را بهطور منظم برای یافتن ویروس یا بدافزار اسکن نمایید.
- اگر دو فایروال برروی سیستم خود دارید، یکی از آنها را غیرفعال کنید: فعالیت دو برنامه اینترنت سکوریتی بهطور همزمان، علاوه بر مشکلات امنیتی که برای کاربر ایجاد میکند، باعث کاهش عملکرد اینترنت شما خواهد شد. پس اگر علاوه بر فایروال پیشفرض سیستم عامل رایانهتان از نرمافزار امنیتی دیگری استفاده میکنید، توصیه میشود که فایروال اصلی سیستم عامل خود را غیرفعال نمایید. برای اینکار در سیستم عامل ویندوز، این مسیر را دنبال کنید: Control Panel\All Control Panel Items\Windows Firewall ؛ سپس با مراجعه به سربرگ “Turn Windows Firewall on or off”، برای خاموش کردن فایروال اصلی سیستمعامل خود اقدام نمایید.
- فضای خالی هارد درایو خود را افزایش دهید: اگر فضای هارد دیسک شما تقریبا پر شده است، فایلهای اضافی موجود برروی آن را به هاردهای اکسترنال یا فلشتان منتقل کرده و یا در صورت عدم نیاز، پاک کنید. فضای خالی هارد درایو شما به عنوان “رم مجازی ( virtual memory)” توسط کامپیوتر استفاده میشود؛ بنابراین پر بودن آن به کند شدن سرعت سیستم و همچنین سرعت اینترنت شما میانجامد.
- disk defragmentation را اجرا کنید: توصیه میشود که هردو هفته یکبار، این کار را انجام دهید. زیرا انجام این کار، به افزایش عملکرد کلی سیستم شما و نیز سرعت اینترنت شما منجر خواهد شد.
روش نرمافزاری (مربوط به تنظیمات مرورگر)
- به یک مرورگر بهتر، سوییچ نمایید: بهتر است برای وبگردی از مرورگری استفاده کنید که بتواند بهطور مستقیم (یا بهوسیله افزونههای جانبی) مانع از اجرای تبلیغات و محتوی غیرضروری سایتها شود. توصیه ما به شما برای وبگردی استفاده یکی از 3 مرورگر مطرح زیر است :فایرفاکس: مرورگر فایرفاکس با افزونههایی که در اختیار دارد، میتواند محتواهایی نظیر جاوااسکریپت، تبلیغات، فایلهای فلش و چیزهای غیرضروری دیگر را تازمانی که شما نخواهید، بلاک نماید. بهعنوان مثال، پلاگین Adblock Plus با غیرفعال کردن تبلیغات اینترنت، سرعت لود صفحات را بهطرز چشمگیری افزایش میدهد. همچنین اگر میخواهید سرعت فایرفاکس بیشتر شود، استفاده از افزونه Fasterfox Lite را پیشنهاد میدهیم. گوگل کروم: این مرورگر با حافظه رم کمی که اشغال میکند، میتواند برای بارگذاری صفحاتی که شامل مقدار قابل توجهای فایل فلش و جاوا اسکریپ هستند، مفید باشد. همچنین بهتر است پس از نصب این مرورگر برای بهبود سرعت آن، افزونه FastestChrome را دانلود و نصب نمایید. اپرا: مرورگر اپرا با فناوری فشردهسازی که برای صفحات وب دارد(Opera turbo)، میتواند برای اینترنتهایی که سرعت چندان بالایی ندارند، مفید واقع گردد. این ویژگی یعنی اپرا توربو، برای بسیاری از کاربران موثر بوده است.
- افزونه و پلاگینهای غیرضروری را حذف کنید: اگرچه بسیاری از افزونه و پلاگینها در میتواند تجربه گشت و گذار در وب را بهبود بخشد، ولی برخی نیز وجود دارند که تنها باز کردن صفحات وب را دشواتر میکنند. برای داشتن سرعت وبگردی و دانلود بالاتر، این افزونههای غیرضروری را غیرفعال کنید:
در فایرفاکس: پس از دنبال کردن مسیر Tools > Add-ons و غیرفعال نمودن افزونههای غیرضروری، مرورگر خود را ریاستارت نمایید. در گوگل کروم: به بخش Customize مراجعه کرده و برروی گزینه Tools کلیک کنید. سپس با انتخاب Extensions، میتوان پلاگینهای غیرضروری را غیرفعال نمود. برای اعمال تغییرات، مرورگر خود را بسته و مجددا اجرا کنید. در اینترنت اکسپلورر: از طریق مسیر Tools > Manage Add-ons و غیرفعال کردن افزونههای غیرضروی، میتوانید سرعت وبگردی خود را افزایش دهید.
- تبها و صفحات غیرضروری را ببندید: حتی اگر از آنها استفاده نکنید، صفحات زیادی بهطور خودکار هرچند دقیقه (یا ثانیه) یکبار خود را رفرش مینمایند ( نظیر جیمیل، صفحات خبری و …). بنابراین اگر به صفحهای نیاز ندارید، با غیرفعال کردن آن، میتوان از پایین آمدن سرعت اینترنت خود جلوگیری کرد.
- به برخی از کوکیها، اجازه اجرا بدهید: پذیرش کوکی یا کشها از صفحات اینترنتی، بدین معنی است که بخشی از تاریخچه مرورگر یا حتی اطلاعات خصوصی شما توسط سایتها ذخیره یا ردگیری شود. بخشی از این کار، کاملا بیضرر است؛ زیرا فرآیند بارگذاری صفحات وب را تسریع مینماید. اگر درباره بسیاری از سایت یا صفحات اینترنتی شک دارید، توصیه میشود که از تنظیمات پیشفرض مرورگر خود برای حفط حریم خصوصیتان استفاده کنید؛ بهعلاوه، شما میتوانید سایتهایی را که مورد تایید شما هستند به لیست استثنا وارد نمایید.
روش سختافزاری
- کانال شبکه بیسیم خود را با یک کانال متفاوت، جایگزین نمایید: اگر با همسایههای خود فاصله چندانی ندارید و ارتباطات بیسیم آنها برای شما قابل مشاهده است، امکان دارد که سیگنالهای وایفای شما و همسایهتان با یک دیگر تداخل داشته باشد. توصیه میشود که کانال وایفای خود را از سایرین جدا نمایید.
- جای مودم وایفای خود را تغییر دهید: توصیه میشود که مودم بیسیم خود را به مکانی انتقال دهید که اغلب در همانجا از آن استفاده میکنید. زیرا ممکن است برخی از اشیاء فلزی و دستگاههایی مانند مایکروویو و تلفنهای بیسیم، باعث تداخل با سیگنالهای وایفای مودم وایرلس شده و اینترنت شما بهطور محسوسی کند عمل نماید. مطالعه این مقاله نیز به شما کمک خواهد کرد.
- مودم خود را ارتقاء دهید: یک مودم یا روتر قدیمی ممکن است از لحاظ سختافزاری قادر به استفاده از حداکثر سرعت پهنای باند شما نباشد. بنابراین بهتر است مودم خود را با یک نسخه جدیدتر، عوض نمایید.
همچنین به نکات زیر توجه داشته باشید:
- پهنای باندی که در کشور ما به کاربران واگذار میشود، سرعتی بر مبنای کیلوبیت (نه کیلوبایت!) دارد و لازم است بدانید که سرعت هر سرویسی که خریداری میکنید، به نسبت 1 به 8 تقسیم میشود. بنابراین توجه داشته باشید که برای محاسبه سرعت خود برمبنای کیلوبایت، سرعت سرویس فعلی خود را به 8 تفسیم نمایید. اگر سرعت شما از این مقدار کمتر است، به ISP خود برای رفع مشکل زنگ بزنید ودر غیر اینصورت از نظر قانونی ، ISP جوابگو نخواهد بود.
- اگر سیستم شما به بدافزار آلوده شده باشد، هیچ روش نرمافزاری نمیتواند مشکل کندی سرعت اینترنت شما را تا زمان پاکسازی ویرویس برطرف نماید.
- از برنامههایی که مدعی “افزایش سرعت اینتنرت ” هستند، تا حد امکان خودداری نمایید. بسیاری از این برنامهها بر سرعت شما تاثیر نخواهند گذاشت و گاهی اوقات حتی سرعت شما را کاهش میدهند.
- اگر اینترنت شما همچنان کند عمل میکند، بهتر است پس از تماس با ارایهدهنده سرویس خود، بخواهید که کانکشن شما را بهاصطلاح “ریست” نماید.
امیدواریم که روشهای ارایه شده، به شما برای افزایش سرعت اینترنتتان کمک نماید. اگر روش دیگری میشناسید، لطفا در بخش نظرات آن را با دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.